Elias Lönnrotin syntymä- ja lapsuudenkoti

Sammatin luonnonkaunis helmi

 

 

Mikael Agricolanpäivänä, Elias Lönnrotin syntymäpäivänä Paikkarintorpantuki r.y. kävi Lönnrotin haudalla jättämässä kukkatervehdyksen. Kuvassa Elina Selinheimo, Risto Piekka, Carita Rosenberg-Wolff ja Simo Soininen.

EUROOPAN KOMISSIO ON MYÖNTÄNYT EUROOPAN KULTTUURIPERINTÖTUNNUKSEN KALEVALALLE

Karjalaisista ja suomalaisista kansanrunoista ammentava Kalevala on osa yleiseurooppalaisia aatevirtauksia ja eeposperinteitä.

Kalevala on saanut Euroopan komission myöntämän kulttuuriperintötunnuksen. Tunnusta on jaettu vuodesta 2013 lähtien sellaisille Euroopan unionin alueella sijaitseville kohteille, jotka ovat Euroopan historian, kulttuurin ja yhdentymisen kannalta avainasemassa. 

Komissio perustelee päätöstään seuraavasti:

”Karjalaiseen ja suomalaiseen suulliseen perinteeseen perustuva Kalevala on yksi 1800-luvun vaikutusvaltaisimpia eepoksia. Sen lisäksi että Kalevala on tärkeä osa karjalaista ja suomalaista kulttuuriperintöä, se on myös osoitus eurooppalaisten kulttuurien ja identiteettien vuorovaikutuksesta ja monikerroksisuudesta.”

 

Paikkarin torppa on Kalevala-eepoksen kokoajan Elias Lönnrotin  (1802-1884) syntymäkoti. Torpan rakensi Lönnrotin räätäli-isä noin vuonna 1800. Torppaan kuului aluksi vain tupa, myöhemmin rakennettiin eteinen ja kamari. Kamarissa näkyy Elias Lönnrotin tekemiä ja käyttämiä esineitä, mm hänen kanteleensa, kirjahyllynsä ja kirjoitustelineensä.

 

Torppa sijaitsee kauniin Valkjärven rannassa ja ympäristöä on hoidettu niin että se näyttää samanlaiselta kuin Lönnrotin aikana. Pihapiirin läheisyydessä sijaitsee Miinan mökki. Miina Lönnrot oli Eliaksen veljentytär, joka hoiti hänen talouttaan. Nykyään Miinan mökki toimii kesäkahvilana. Kuva:Livady

Aukioloajat kesällä 2024

Museo on auki kesäaikaan! Nyt talvella suljettu.

Yleisölle

Torppa avataan yleisölle keskiviikkona 5 kesäkuuta.
Viimeinen aukiolopäivä on sunnuntaina 11 elokuuta.
Maanantaisin ja tiistaisin, sekä juhannuksena (21.6-23.6) torppa on suljettuna.

Opastetut kierrokset ryhmille

Ryhmät voivat vierailla Torpassa maanantaista 13 toukokuuta lähtien sunnuntaihin 15 syyskuuhun saakka oppaan johdolla. Opastus tilataan etukäteen ositteesta museo@lohja.fi tai puh 0443694204
Maanantaisin ja tiistaisin, sekä juhannuksena (21.6-23.6) torppa on suljettuna.

Opastetut kierrokset
Tiedustelut: museo@lohja.fi
tai puh 0443694204

Löydä perille

Paikkarin torppa sijaitsee Sammatissa, 40 kilometriä Hesingistä. Osoite on Torpantie 20. Katso viereinen kartta.

Torpan museoalueella voi vierailla vapaasti, mutta sisätiliohin pääsy vaatii lipun.

 

 

 

Elias Lönnrot, vaatimaton suomalainen suurmies